Examinando por Autor "Delgado Rodríguez, Rafael"
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Ítem Actitudes y conocimiento sobre la Intervención Asistida con Animales entre profesionales de la educación.(Universidad de Oviedo, 2023-06-23) Martos-Montes, Rafael; Díaz-Sánchez, María Eugenia; López-Cepero, Javier; Delgado Rodríguez, Rafael; Ordóñez-Pérez, DavidLa intervención Asistida con Animales (IAA) aplicada a los ámbitos terapéuticos, educativos y de intervención social ha alcanzado un gran auge en los últimos años como estrategia complementaria a la intervención convencional. El objetivo de este estudio es analizar las actitudes y conocimientos sobre la IAA por parte del personal docente (Educación Infantil, Primaria y Secundaria). Han participado en el estudio un total de 110 docentes (79,1% mujeres), con una edad media de 42 años, pertenecientes a 30 centros educativos. A través de un formulario online se ha recabado información sobre sus actitudes, intención de uso y conocimientos sobre la IAA, así como su experiencia previa con animales y las actitudes hacia ellos. Los resultados muestran una actitud positiva e intención de uso hacia la IAA, lo que contrasta con la escasa formación y conocimiento sobre la IAA. La inmensa mayoría del profesorado (79,1%) nunca ha participado en programas de IAA, no obstante, un porcentaje similar (77,3%) ha manifestado su interés y predisposición por formarse en este tipo de intervención. Esta actitud positiva abre las puertas al desarrollo de programas de IAA en el ámbito educativo y a la formación del personal docente, lo que podría enriquecer la atención educativa.Ítem Food Addiction Correlates with Emotional and Craving Reactivity to Industrially Prepared (Ultra-Processed) and Home-Cooked (Processed) Foods but not Unprocessed or Minimally Processed Foods(Elsevier, 2023-08-08) Delgado Rodríguez, Rafael; Moreno Padilla, María; Moreno Domínguez, Silvia; Cepeda-Benito, AntonioThe NOVA classification system categorizes foods according to their level of processing to differentiate between industrially prepared, or Ultra-Processed (UP), and home-prepared, or Processed (P) and Minimally Processed (MP), foods. Whereas P and MP are recommended as part of a healthy diet, UP foods are considered unhealthy and a contributing factor to global, rising obesity rates. However, food addiction investigators include examples of both UP and P foods within their nomenclature of Highly Processed, addictive foods. Our study is the first to compare the potential addictiveness of a priori classified foods into UP vs P vs MP categories. We presented 169 women with a collection of 45 UP, P, and MP food pictures and recorded their subjective motivational reactivity to each picture. Analyses of covariance (ANCOVA) revealed that Yale Food Addiction Scale 2.0 (YFAS 2.0; Gearhardt et al., 2016) scores potentiated reactivity to both UP and P pictures, but not MP pictures. In addition, although both UP and P foods produced greater motivational reactivity than MP foods, UP foods elicited significantly greater reactivity than P foods. Our findings concur with previous suggestions that foods can be classified along a continuum of addictiveness potential, but our findings are the first to demonstrate that such classification might be accomplished by following the NOVA classification system. The findings also imply that nutrition experts may need to refine their NOVA classification system and, perhaps, even their healthy diet recommendations.